Is onveilige hechting jouw thema?

Veel mensen zijn niet veilig gehecht. Ze zijn in een problematische relatie met hun moeder/verzorger opgegroeid. Moeder is meestal angstig of depressief, met daaraan gekoppeld gedrag om haar angst of depressie onder controle te houden. Zij draagt ook een patroon van onveilige hechting in zich. Ze kan de behoeftes van haar kindje moeilijk beantwoorden, merkt ze ook vaak niet op. Zich binden en hechten aan haar kind is lastig voor haar of zelfs onmogelijk.
Amerikaans onderzoek spreekt van ongeveer 40% van de mensen die onveilig gehecht zijn.
De gevoelens van onveilige hechting komen het sterkst naar voren bij het aangaan van relaties. Voor het volwassen geworden kind blijkt het heel lastig zich permanent te binden aan een persoon. Hij of zij gaat de binding mijden of de partner juist claimen. Een combinatie is ook mogelijk. Vaak spelen hierbij heftige emoties. Je een slecht mens voelen, je afgewezen voelen, je totaal afhankelijk voelen en je daar tegen verzetten, je diepgaand gekwetst voelen door een ‘kleine’ aanleiding. Heel ingrijpend.
Merk jij ook dat de partnerrelatie moeilijk voor je is? Of dat het contact met je kinderen moeizaam is,  afstandelijk is of juist diepgaand botst? Merkt je het op een bepaalde manier ook in vriendschappelijke relaties?
Het is zo de moeite waard om dit in jezelf te onderzoeken en aan te raken zodat je krachtiger in je leven kunt gaan staan.

Onveilige hechting helen

Het is mogelijk om die plek in onszelf waar we onveilig gehecht zijn aan onze moeder, onze voornaamste verzorger, te leren kennen en te helen. Het blijft daar kwetsbaar, als een litteken dat opspeelt bij warmte of juist koude. Maar het kan zachter worden, soepeler. De plek kan gekend worden en bij ons gaan horen waar we eerder geen bewustzijn hadden en er door de plek werden beheerst. En dan kan die gevoeligheid een gids voor ons worden in het leven.