Met EMDR kan veel worden opgelost!

EMDR is een afkorting van: Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Letterlijk zoiets als ‘het ongevoelig’ maken en opnieuw in proces zetten met behulp van oogbewegingen. Bedoeld wordt dat de negatieve emotionele lading van een ervaring verminderd wordt en dat er een nieuw verhaal geschreven kan worden.
De blokkade op jouw levensstroom, je levend voelen en deel willen nemen op jouw manier, wordt opgeheven!
Inmiddels is EMDR veel meer dan dat. Ook andere bewegingen worden ingezet en de toepassing van EMDR kent bijna geen grenzen.

Je hebt in je leven nare dingen meegemaakt. Traumatisch. Je voelt je nog geregeld angstig, verdrietig of depressief. Het is alsof je steeds herinnerd wordt aan het verleden, nare herinneringen. Alsof je die ervaringen niet verwerkt krijgt en die gevoelens maar blijven terugkeren. Of je voelt juist heel weinig.
Je hebt zo je best gedaan om het onder controle te krijgen maar het lukt gewoon niet en het zorgt voor problemen in je leven.
Het kan ook zijn dat je je onrustig voelt en dat je niet echt weet waardoor het komt. Of je hebt last van lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, lage rugpijn en je hebt er al van alles aan gedaan maar de klachten keren steeds terug.

EMDR effectief bij veel problemen

Bepaalde ervaringen kunnen diep ingrijpen in je leven. Veel mensen ‘verwerken’ deze ervaringen op eigen kracht. Jij merkt misschien dat je blijft hangen in een bepaald patroon, dat je je niet lekker voelt, dat je energie gebruikt om het probleem ‘onder water te houden’.
Soms is het heel duidelijk, dan heb je last van zich opdringende herinneringen (herbelevingen; ‘flashbacks’) en/of nachtmerries. Of je hebt schrik- en vermijdingsreacties als iemand jou onverwacht aanraakt of dicht bij je komt.
En soms is het vager, heb je een gedeprimeerd gevoel als ondertoon of je voelt je depressief, slaapt slecht of licht.

Je klachten zijn ontstaan omdat je op een of andere manier beschadigd bent geraakt. Je kan daarbij denken aan emotionele verwaarlozing, akelige ervaringen op medisch gebied, verlieservaringen, werkgerelateerde gebeurtenissen en andere schokkende, schaamtevolle of anderszins ingrijpende ervaringen.
Vaak ontkennen we ook of verzachten we de ervaringen omdat we andere betrokken mensen (vaak ouders) niet willen kwetsen of af willen vallen.

Zo werkt EMDR

EMDR is een techniek waarmee je jouw brein aan het werk zet om alsnog de pijnlijke ervaringen uit het verleden te verwerken, zodat je in het hier en nu geen klachten meer ervaart. Ik maak daarbij gebruik van geluid, beweging en aanraking van de knie.

Kijk zelf hoe EMDR werkt!

EMDR Den Bosch Sint-Michielsgestel bij Psychotherapie Steenbeek.